ROLA - Reguluje gospodarkę wodną w roślinie i wpływa na aktywność enzymów.
NIEDOBÓR - Wzrost pędów ulega zahamowaniu lub stopniowemu zamieraniu, przyrosty są małe i cienkie, liście przybierają barwę niebiesko-zieloną lub mają plamy.
NADMIAR - Wyniszcza naturalny magnez z gleby, pogarsza jakość plonów. Owoce są kwaśne, a liście kiepskiej jakości, powstaje gorzka plamistość podskórna jabłek czy sucha zgnilizna wierzchów owoców.
ROLA - Składnik chlorofilu, zapewnia zieloną barwę roślin, jest niezbędny w procesie fotosyntezy.
NIEDOBÓR - Tężyczka pastwiskowa u bydła oraz powoduje plamistą chlorozę młodych liści.
NADMIAR - Objawy niedoboru innych składników mineralnych.
ROLA - Pełni rolę materiału energetycznego zużywanego w kiełkowania. Sprzyja w dojrzewaniu części generatywnych rośliny.
NIEDOBÓR - Uwidacznia się słabym kwitnieniem, karleniem rośliny, skróconymi i cienkimi pędami, czerwienieniem łodygi, liście są matowe, ciemno zielone, a nasiona słabo wykształcone.
NADMIAR - Niedoboru cynku i żelaza.
ROLA - Bujnie rosnące rośliny, duże ciemnozielone liście, które mogą asymilować dużo dwutlenku węgla.
NIEDOBÓR - Zauważalny gdy jest w momencie silnie rozwiniętego systemu korzeniowego, a słabo rozbudowanej części nadziemnej.
NADMIAR - Pogorszenie jakości i ilości plonów, zakwaszenie pH gleby, ujemny wpływ gazowy na atmosferę.
ROLA - Zmienia odczyn gleby zbyt kwaśnej, przeciwdziała skutkom skażenia gleby, stymuluje wzrost systemu korzeniowego, zwiększa plony.
NIEDOBÓR - Występuje słaby wzrost systemu korzeniowego, sucha zgnilizna owoców, niedobór Ca powoduje nadwyżkę K oraz nadmiar glinu i manganu.
NADMIAR - Możliwość przesuszenia gleby lekkiej.