Rola |
Niedobór |
Przenawożenie |
|
Potas |
Reguluje gospodarkę wodną w roślinie i wpływa na aktywność enzymów. |
Wzrost pędów ulega zahamowaniu lub stopniowemu zamieraniu, przyrosty są małe i cienkie, liście przybierają barwę niebiesko-zieloną lub mają plamy. |
Wyniszcza naturalny magnez z gleby, pogarsza jakość plonów. Owoce są kwaśne, a liście kiepskiej jakości, powstaje gorzka plamistość podskórna jabłek czy sucha zgnilizna wierzchów owoców. |
Magnez |
Składnik chlorofilu, zapewnia zieloną barwę roślin, jest niezbędny w procesie fotosyntezy. |
Tężyczka pastwiskowa u bydła oraz powoduje plamistą chlorozę młodych liści. |
Objawy niedoboru innych składników mineralnych. |
Fosfor |
Pełni rolę materiału energetycznego zużywanego w kiełkowania. Sprzyja w dojrzewaniu części generatywnych rośliny. |
Uwidacznia się słabym kwitnieniem, karleniem rośliny, skróconymi i cienkimi pędami, czerwienieniem łodygi, liście są matowe, ciemno zielone, a nasiona słabo wykształcone. |
Niedoboru cynku i żelaza. |
Azot |
Bujnie rosnące rośliny, duże ciemnozielone liście, które mogą asymilować dużo dwutlenku węgla. |
Zauważalny gdy jest w momencie silnie rozwiniętego systemu korzeniowego, a słabo rozbudowanej części nadziemnej. |
Pogorszenie jakości i ilości plonów, zakwaszenie pH gleby, ujemny wpływ gazowy na atmosferę. |
Wapń |
Zmienia odczyn gleby zbyt kwaśnej, przeciwdziała skutkom skażenia gleby, stymuluje wzrost systemu korzeniowego, zwiększa plony. |
Występuje słaby wzrost systemu korzeniowego, sucha zgnilizna owoców, niedobór Ca powoduje nadwyżkę K oraz nadmiar glinu i manganu. |
Możliwość przesuszenia gleby lekkiej. |